Connect with us

Lugoj

[FOTO] Vacanta la Roma, ziua 2: Colosseum, Forumul Roman, Altarul Patriei, Columna lui Traian, bisericile si pietele superbe ale Cetatii Eterne

Publicat

în

Prima zi la Roma

RETIM

A treia zi la Roma

Album foto pe Flickr
vacanta roma italia 2015 foto galerie maria maggiore pietro vincoli colosseum arc constantin forum roman coloana traian altarul patriei panteon piata navona spagna popolo vatican lugojeanul (21)O seara si doua zile sunt putine pentru a vizita toata capitala Italiei, insa pentru un sejur scurt si cuprinzator cred ca ne-am descurcat bine si am vazut cam tot ce era de vazut. In prima zi completa, cea de luni, dupa un mic dejun copios la hotel, ne-am pus in picioare adidasii confortabili si am luat-o din loc. Urma sa vedem cam tot ce avea Roma mai bun sa ne ofere, la pas, fara graba si fara bani. Da, fara bani, pentru ca Roma chiar e un muzeu in aer liber, fara intrare, bilete sau cozi, asta daca nu te incapatanezi sa intri la unele din obiectivele pe care le poti vedea si din exterior la fel de bine.

Autoliv angajează

Spre surprinderea noastra, desi harta parea sa strige „nu o sa reusiti asta niciodata”, pana la ora 17:00 in acea zi am vazut principalele atractii turistice ale Cetatii Eterne. Am pornit din apropierea hotelului si am ajuns pana la indepartata Piazza Navona din cealalta parte a orasului, dupa care am incheiat dupa-amiaza cu o priveliste superba la Treptele Spaniole si inca o plimbare pana la Vatican, pentru suveniruri.

Basilicile Santa Maria Maggiore si San Pietro in Vincoli
vacanta roma italia 2015 foto galerie maria maggiore pietro vincoli colosseum arc constantin forum roman coloana traian altarul patriei panteon piata navona spagna popolo vatican lugojeanul (1)Prima biserica in care am intrat la Roma a fost Santa Maria Maggiore, situata la doua strazi distanta de hotelul nostru. Superba, asa as descrie intr-un cuvant biserica asta. Doua domuri imense, un turn in fata si, bineinteles, un monument in forma de coloana in piata din fata lacasului de cult si un obelisc in piata din spatele celei mai mari biserici dedicate Fecioarei Maria din Roma.

Si cum fiecare biserica din capitala republicii italiene detine un artefact, si la Santa Maria Maggiore am gasit unul, fragmente din lemn despre care se spune ca sunt din ieslea in care s-a nascut Iisus fiind pastrate la mare cinste in altarul mare. De asemenea, sub basilica se afla mormantul familiei marelui Gain Lorenzo Bernini, care a oferit Romei mai multe opere de arta decat oricare alta persoana. Genial artist, nu cum avem in ziua de azi, oameni care sculpteaza nimicuri si se cred gata de pusi in paginile cartilor de istorie.

Urmatoarea oprire a fost la Basilica San Pietro in Vincoli. Numele spune totul despre ce aveam sa gasim in interior, mai exact in altarul bisericii, acolo unde sunt expuse lanturile cu care Sfantul Petru, intemeietorul bisericii crestine a fost legat la Ierusalim. Tot in biserica aflata la o aruncatura de bat de Colosseum se afla si minunata statuie a lui Michelangelo care il infatiseaza pe Moise.

Nici acum nu-mi pot explica in vreun fel cata pricepere si ce dar a avut acest om cand a creat o asemenea sculptura, pentru ca nu avea nici calculator, nici alte obiecte care sa-l poata ajuta. Intrarea in biserici este gratuita, asa ca taxa de oras de 3 Euro pe care am platit-o la hotel se justifica prin faptul ca aceste capodopere sunt disponibile fiecarui turist, fara nicio taxa. De asemenea, nu strica nici sa aruncati cate 20 sau 50 de centi in cutiile din biserici, pentru ca astfel ajutati la pastrarea acestor muzee superbe.

Colosseum, Forumul Roman, Altarul Patriei si Columna lui Traian
vacanta roma italia 2015 foto galerie maria maggiore pietro vincoli colosseum arc constantin forum roman coloana traian altarul patriei panteon piata navona spagna popolo vatican lugojeanul (19)Cuvantul de baza pentru urmatorul punct vizitat este „imens”. Te plimbi linistit, il cauti pe harta si nu il vezi de pe stradutele pe care te ratacesti pana sa il gasesti, insa cand dai de el, apare de dupa o cladire, te loveste direct in cap si iti inmoaie picioarele prin impozanta lui. Vorbesc despre Colosseum, si acum cel mai mare amfiteatru de pe glob, lucru incredibil daca te gandesti ca a fost construit acum 2.000 de ani.

Arena in care se puneau in scena adevarate orori, lupte intre gladiatori si animale a curmat milioane de vieti, totul spre amuzamentul romanilor. Probabil ca a fost intr-adevar singura forma de divertisment la acea vreme, la fel ca un film sau o piesa de teatru despre o lupta pe viata si pe moarte, insa vazuta pe viu si mereu cu varsare de sange real, nu de la Hollywood.

Intrarea in Colosseum se face din fata monumentului, veti gasi locul cu ajutorul sutelor de turisti care stau permanent la coada, chiar intre amfiteatru si Arcul lui Constantin, un alt monument pe care l-am admirat zeci de minute si pozat din toate unghiurile posibile. Arcul a fost dedicat victoriei imparatului Constantin I de la Podul Milvius si face legatura intre Via Triumphalis si Via Sacra, ce duce spre Forumul Roman, drum parcurs de imparati si de trupele lor in urarele romanilor la intoarcerea din batalii.

La final de drum gasiti Forumul Roman, centrul Romei si al imperiului, locul unde se intamplau toate adunarile si sedintele Sentatului. Din pacate colonadele si restul cladirilor care au ramas in picioare se aflau in mare parte in reabilitare, motiv pentru care am decis sa il vedem din strada si sa nu mai platim biletul pentru intrare, bilet care costa 12 Euro si ofera acces si la Dealul Palatin si Colosseum.

Am plecat apoi spre Piazza Venezia, acolo unde se afla Monumentul Altarul Patriei si, in apropiere, de fapt peste drum Columna lui Traian. Monumentul Altarul Patriei este o constructie ridicata in cinstea lui Victor Emmanuel al II-lea, primul rege al Italiei unificate. De pe monument am admirat Roma in toata splendoarea ei, desi am fost mai jos decat ultimul nivel. Biletul pentru liftul care urca pana sus de tot costa 7 Euro, intrarea in lift fiind la finalul rutei gratuite de la nivelul inferior.

Peste drum de Altare della Patria se afla Columna lui Traian. Din nou, pozele nu pot arata marimea acestor monumente, marime care m-a luat la fiecare pas pe nepregatite si mi-a taiat rasuflarea. Columna, pe care mi-o imaginam ca un par desenat de maxim 3 sau 4 metri, are in realitate 30 de metri inaltime si este sculptata dupa ce imparatul Traian a purtat celebrele lupte intre romani si daci pentru cucerirea Daciei, motiv pentru care Columna este asa populara in Romania. Practic, Columna este o descriere in imagini a primilor ani ai poporului roman, fiind astfel un punct obligatoriu pentru fiecare dintre voi care va pregatiti sa vizitati Roma.

Pietele Romei: Rotonda cu Panteonul, Navona cu Fantana celor Patru Fluvii, Spagna si Popolo
vacanta roma italia 2015 foto galerie maria maggiore pietro vincoli colosseum arc constantin forum roman coloana traian altarul patriei panteon piata navona spagna popolo vatican lugojeanul (51)Chiar daca trecuse putin de ora pranzului si ni se facuse deja foame intr-un mare fel, am decis sa trecem peste aceasta problema minora si sa plecam spre Panteon, cea mai veche biserica din Roma. Este o adevarata placere sa te pierzi pe strazile orasului in cautarea acestui loc, un lucru pe care l-am taiat de pe „bucket list” si pe care vreau sa il repet cat mai curand. Panteonul are si el 2.000 de ani, insa cupola acestuia rezista fara reparatii de doua milenii, fiind cu adevarat o minune a lumii.

Scobitura din mijlocul domului, denumita „oculus” este singura sursa de lumina din interior, locul fiind initial inchinat zeilor pagani ai romanilor. Din secolul 7, templul a fost transformat in biserica, acum fiind locul de veci al primului rege al Italiei, Victor Emmanuel al II-lea (pentru care s-a ridicat si Altare della Patria despre care am vorbit mai sus) si Raphael Sanzio, care a realizat Scoala din Atena din palatele ce adapostesc astazi Muzeele Vaticanului, pe care am pozat-o si o sa v-o arat data viitoare, in jurnalul zilei a treia.

Tot pe strazile inguste si pe care le-am savurat din plin ale Romei, pentru ca au un farmec aparte, asemanatoare cu cele din Centrul Vechi al Bucurestiului, dar mult mai fermecatoare am plecat spre Piazza Navona. Aici, pe un vant turbat, mai multi indieni stateau „in aer” pentru a impresiona turistii, unul dintre ei fiind in „pauza de masa” la sosirea noastra. In piata aflata la 5 minute de Vatican se afla celebra Fantana a celor Patru Fluvii, Nilul, Dunarea, Gangele si Rio de la Plata, a lui Bernini.

Impresionant loc, una dintre cele mai mari piete in care am fost in viata mea, plina de mici restaurante si terase care te atrageau sa te asezi, sa savurezi o cupa de gelato sau o bere rece intr-un loc foarte linistitor si plin de frumuseti.

Ultimele doua piete pe care le-am vizitat au fost Spagna si Popolo. In Piazza di Spagna se afla celebrele Trepte Spaniole. Desi frumoase si ofertante daca le urci, sus asteptandu-te o priveliste de ansamblu asupra orasului, treptele sunt doar niste… trepte. Si totusi, la ora vizitarii, putin dupa 10:30 dimineata, mii de turisti se inghesuiau sa urce pana sus sa faca un selfie cu Fantana Bărcii Urâte a lui Bernini, care a realizat opera cu ajutorul tatalui sau, sculptorul mai putin cunoscut Pietro Bernini. Dupa Spagna am fost la Piazza del Popolo, acolo unde se afla un obelisc si doua biserici identice, pe care le-am recunoscut imediat din filmul „Ingeri si Demoni”.

Prima zi plina si a doua zi calendaristica petrecuta la Roma am incheiat-o cu o noua vizita scurta in Piazza San Pietro, de unde am cumparat cateva suveniruri, printre care si cateva selfie sticks si ne-am odihnit picioarele care urlau la noi sa ne intoarcem la hotel, nu inainte de a face o panorama cu telefonul acestui loc care te lasa mut de fiecare data.
vatican panorama lugojeanul
Da, la coada stateau aproape 1.000 de oameni, noi am fost norocosi si am intrat dupa un tur privat direct in basilica maine zi, dar despre asta in postarea viitoare. Pana la urma am cedat si, dupa o cina la Elettra, restaurantul despre care va spuneam si in prima postare, am cazut lati si am incheiat turul de forta prin minunata Roma cu un somn bine meritat.

Urmeaza partea a treia a vacantei, care include Muzeele Vaticanului, turul Scavi la mormantul Sfantului Petru de sub basilica, interiorul celei mai mari biserici din lume cu acelasi nume si ultima seara petrecuta in Roma.

P.S.: N-ai fost la Fontana di Trevi? Nu, pentru ca se afla intr-un amlpu proces de reabilitare si nu avea rost sa mergem 40 de minute pana la fantana pentru a admira niste schele.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

Lugojul a învins Brașovul și în cel de-al doilea meci și va juca pentru locul cinci

Publicat

în

Într-o confruntare decisivă din competiția feminină de volei, CSM Lugoj a închis disputa cu Corona Brașov în doar trei seturi și avansează pentru a juca pentru locul 5 în clasament. Meciul s-a desfășurat fără emoții pentru bănățence, care s-au impus cu un scor clar de 3-0 sub Tâmpa.

RETIM

În altă partidă a competiției, Dinamo a reușit să egaleze situația în duelul cu CSM București. Echipa Dinamo a reușit să refacă pasul greșit din primul meci și acum se pregătește pentru o întâlnire decisivă în Ștefan cel Mare. Meciul crucial va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 17:00, unde se va decide echipa care va avansa în etapele ulterioare ale competiției.

Autoliv angajează

Citiţi mai departe

Lugoj

Ghidul siguranței în domeniul electric

Publicat

în

Departamentul pentru Situații de Urgență împreună cu cele trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului PPC (Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat) au lansat Ghidul siguranței în domeniul electric, disponibil pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe website-ul companiilor de distribuție.

RETIM

În ceea ce privește siguranța în cadrul propriei locuințe, printre sfaturile specialiștilor se numără:

  • Folosește numai receptoare și aparate electrice omologate, nedeteriorate și nu le lăsa nesupravegheate sub tensiune;
  • Veri­fică periodic și/sau după un incident produs starea tehnică a instalației electrice de utilizare, cu ajutorul unui electrician autorizat;
  • Folosește protecții adecvate pe circuitele electrice. Ele pot salva viața în cazul în care izolația instalației este deteriorată sau când se ating involuntar părțile din instalație aflate sub tensiune;
  • Nu uita că apa și electricitatea sunt periculoase împreună; nu folosi dispozitive electrice neprotejate în medii umede sau dacă ești ud pe mâini sau transpirat;
  • Nu suprasolicita prizele; se poate produce un scurtcircuit și/sau un incendiu;
  • Nu folosi prelungitoare sau cabluri electrice în apropierea unor surse de căldură (aragaz, radiator, sobă etc.);
  • Veri­fică toate cablurile de alimentare ale aparatelor electrice pe care le folosești; nu le utiliza dacă sunt deteriorate.

În afara casei, specialiștii recomandă:

Autoliv angajează

  • Nu atinge tablouri electrice, fi­ride sau cutii de distribuție a energiei electrice;
  • Nu atinge stâlpii sau conductoarele (fi­rele), inclusiv cele căzute la sol;
  • Nu escalada stâlpii care susțin linii electrice aeriene;
  • Nu sustrage componente ale instalațiilor electrice de transport sau distribuție;
  • Nu manevra obiecte metalice (schele, scări, țevi, bare metalice etc.) sau nu folosi utilaje de ridicat în apropierea liniilor electrice aeriene;
  • Respectă indicatoarele de securitate și avertizare specifi­ce domeniului electric, atunci când le întâlnești;
  • Folosește numărul de urgență 112 în toate cazurile în care ai văzut/identi­ficat o stare de pericol care are legătură cu funcționarea instalațiilor electrice sau care poate constitui o amenințare pentru trecători.

Aceste sfaturi, precum și alte recomandări utile sunt disponibile pe platforma www.fiipregatit.ro și aici –  https://bit.ly/4caIF0t .

Citiţi mai departe

Lugoj

Inundații nu departe de Lugoj. O familie a fost evacuată cu barca de pompieri

Publicat

în

Foto arhiva

Ciclonul mediteraneean care a făcut probleme în vestul Europei a ajuns și în România. Mai multe zone din țară au fost sub cod galben de ploi timp de câteva ore, iar în Timiș, 15 gospodării au fost inundate de o viitură, anunță PRO TV.

RETIM

Conform sursei citate, mai multe localități au fost miercuri, 6 martie, sub cod galben de ploi torențiale și au căzut peste 20 de litri pe metrul pătrat.

Cele mai mari probleme s-au înregistrat în localitatea Ohaba Română din Timiș, unde mai multe gospodării au fost inundate, iar proprietarul uneia a cerut ajutorul pompierilor. Două persoane au fost evacuate cu barca.

Autoliv angajează

Localitatea a mai fost sub ape în urmă cu cinci ani. Autoritățile spun că apa se scurge de pe dealuri atunci când plouă foarte mult, într-un timp scurt.

„În 2019 am avut în trei localități, dar acum s-a întâmplat ce vedeți că s-a întâmplat aici. A fost o viitură, că dacă nu era viitură nu era așa problemă. Apa a venit destul de multă”, a declarat Gigi Murărescu, primar Ohaba Lungă, pentru PRO TV.

Probleme au fost și în județul Arad, unde 13 localități au fost sub cod galben de vreme severă. Drumul ce leagă comuna Ususău de satul Pătârș a fost inundat pe mai multe porțiuni, după o rupere de nori cu grindină.

Citiţi mai departe

Lugoj

Inspectoratul Școlar Timiș face precizări în legătură cu fetița care ar fi fost bătută de educatoare

Publicat

în

FOTO Arhiva

Inspectoratul Școlar Timiș a transmis mai multe precizări în legătură cu cazul în care polițiștii lugojeni cercetează un cadru didactic pentru purtare abuzivă. Ar fi bătut o fetiță de doi ani. Iată ce transmite Inspectoratul:

RETIM

– informația privind abuzul fizic asupra minorei, de la Racovița, a fost preluată de către reprezentanții ISJ Timiș în cursul acestei dimineți;
– Nu s-a înregistrat nicio sesizare scrisă la ISJ și nici la unitatea de învățământ;
– Conducerea Școlii Gimnaziale Racovița a aflat despre presupusul abuz, în cursul serii trecute, dintr-o postare pe o rețea de socializare, postare realizată de mama minorei de 2,5 ani;
– Se presupune că minora a fost agresată fizic de către doamna educatoare, în cursul săptămânii trecute, prin „aplicarea unei măsuri de corecție cu o jordiță, peste mânuțe și față”;
– Copilul de vârstă antepreșcolară a fost primit în grădiniță, în urma înțelegerii verbale dintre doamna educatoare și părinte, fără ca acesta să fie înscris corect în învățământul preșcolar, fapt ce atrage, după sine, o cercetare disciplinară a cadrului didactic, care a facilitat frecventarea grădiniței, fără forme legal constituite;
– Pentru a se verifica acuzațiile aduse de părinții minorei, unitatea de învățământ va pune în aplicare prevederile legii învățământului și va demara o cercetare disciplinară;
– Potrivit articolului 209, alineat 2) din legea învățământului: reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare şi se sancţionează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune: a) faptele de violenţă fizică şi/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;
– Abaterile disciplinare și, aici, ne referim la violența fizică asupra unui minor, dacă sunt dovedite, pot fi sancţionate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialişti din cadrul DGASPC, la solicitarea scrisă a unităţii de învăţământ.
– Facem precizarea că, în situația în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) de la articolul 209 din Legea învățământului (aici se încadrează și fapta pentru care este acuzată doamna educatoare), pe perioada desfăşurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfăşura activităţi didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.

Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt (articolul 209, alineat 2):
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obţinerea gradaţiei de merit, pentru ocuparea unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control ori a unei funcţii didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale;e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 209 alin. (2) lit. a) şi b) se pot aplica cumulat sancţiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sau cea prevăzută la alin. (1) lit. e).

Autoliv angajează

Pentru celelalte abateri se poate aplica sancţiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancţiunile prevăzute la alin. (1).(3) În funcţie de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancţiunilor prevăzute la lit. b)-e) se dispune şi măsura retragerii decoraţiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 218.
ISJ Timiș a luat legătura, imediat ce a aflat, cu directorul unității de învățământ, care, în cursul serii trecute, a abordat cadrul didactic, acesta din urmă negând orice formă de abuz asupra minorului. Unitatea de învățământ va demara cercetarea disciplinară, așteptând însă ca, în cursul acestei zile, reprezentantul legal al minorei sau orice altă persoană să sesizeze, în scris, cu privire la săvârşirea faptei, ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unităţii de învăţământ.

În cadrul cercetării împrejurărilor şi faptelor reclamate se vor stabili urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, existenţa sau inexistenţa vinovăţiei, precum şi orice alte date concludente. Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să îşi producă probe în apărare.

Cercetarea faptei şi comunicarea deciziei se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării raportului de cercetare disciplinară, la registratura generală a unităţii de învăţământ preuniversitar, fiindu-i adusă la cunoştinţă persoanei de către conducătorul instituţiei după aprobarea în consiliul de administraţie al acesteia, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistenţa faptelor pentru care a fost cercetată.

Citiţi mai departe

Cele mai citite